Kracht

Wist niet wat ik hoorde. Dat iemand dat kan? Zo knap. De zoon van mijn jeugdvriendin Lisa overlijdt door een noodlottig fietsongeluk. Niemand schuld aan behalve een zeer geliefde mobiel. Altijd in de hand om te checken in plaats van twee handen veilig aan ‘t stuur. Ziekenauto razendsnel ter plekke. Maar toch net niet snel genoeg. Al zijn schoolkameraden en hockeymaten in verbijstering en shock achterlatend. En wat schenkt Lisa hen? Zij mogen bijna alles regelen rondom het afscheid van Tomas. Zo krachtig.

 

Recht uit ‘t hart

Denk niet dat Lisa dit aan die kinderen schenkt uit onvermogen of moedeloosheid. Nee, oprechte, echt weloverwogen keuze. Zij kent haar jongen als geen ander. Weet hoe graag hij zich omringt met vrienden. Altijd als een soort natuurlijk middelpunt. Niet omdat hij de baas speelt. Of de grootste mond heeft. Gewoon omdat hij Tomas is. Met een natuurlijke innerlijke kracht mensen zich fijn te laten voelen. “Ja, antwoordt zij, dat kun je je liefste schat toch niet afnemen? Zo moet ‘t ook die laatste keer zijn.”

 

Samen sterk

De jongens van Tomas’ hockeyteam waken twee aan twee bij Lisa thuis. Afgewisseld door zijn beste maten uit zijn klas. Zo is Tomas geen minuut alleen daar opgebaard in de woonkeuken. Dat is tenslotte het middelpunt van het huis, het gezin voor welke bezoeker dan ook die voet over de drempel zet bij deze gastvrije moeder. Zoete inval voor al Tomas’ vrienden. Altijd welkom, altijd mee eten, altijd tijd voor een praatje. En zo ook nu. Vieren en treuren met z’n allen. Kracht putten uit elkaars verdriet, steun, hilarische verhalen, mooie herinneringen aan Tomas.

 

Uit handen geven

Natuurlijk heeft Lisa ook eigen wensen. Maar al dat warms dat die kinderen laten zien, helpt haar zo. Doet haar ongelooflijk goed bij dit immense verdriet. Maar zij weet nu al dat zij het leven van Tomas nu wil vieren en wil blijven vieren. Zij kiest de kleren die Tomas draagt. Zij bepaalt dat het afscheid op de begraafplaats in kleine kring is. De weg er naartoe krijgt vorm samen met al die lieve mensen; groot en klein. Want ook de dorpsbewoners laten zich niet onberoerd. De laatste week van Tomas thuis is er een vol liefde en warmte van ieder die langskomt om afscheid te nemen. Buurvrouwen zorgen dat er constant iets te eten en te drinken is.

 

Alles kan en mag

De blank houten kist staat al snel vol met alle krabbels, namen, tags van wie er maar iets op wil schrijven. Het condoleanceboek op het dorpshuis is ook bijna te dun. Op zijn laatste rit maakt Tomas een rondje langs het hockeyveld. Alle clubleden zijn er. Deze zaterdag spelen zij niet. Zij zingen het clublied deze keer voor hem in plaats van met hem. Dan rijdt de rouwwagen in kleine stoet naar de begraafplaats. Intiem afscheid met zijn vader, moeder, opa’s en oma’s. Natuurlijk zijn broertje en zusje. En vijf van zijn allerbeste maatjes. En dan zo mooi dat op precies het zelfde tijdstip dat de kist daalt een heel grote ballon met daaraan alle briefjes die de leerlingen van de school voor hem hebben geschreven de lucht in gaat. Alles wat de kinderen bedenken en willen, kan en mag. Niet alleen van Lisa maar ook van de uitvaartbegeleider, de begraafplaats en autoriteiten. Zo ook die grote ballon. Die Tomas begeleidt op zijn laatste reis.

Ik weet dat Lisa sterk is. Maar de kracht waarmee zij anderen op hun manier afscheid laat nemen van haar oudste zoon is zo indrukwekkend. Dat kan niet anders dan de kracht van moederliefde zijn.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06