Is een voorgesprek nuttig?

Soms ben ik treurig om het verdriet van de familie, soms vier ik het leven mee als de overledene een mooi leven heeft gehad. Vaak mag ik de rots zijn waar gezinnen op steunen. Dat is het mooie van het vak.

Meldgesprek

Elke keer vind ik het weer spannend als ik voor de voordeur sta. Wat zal het deze week worden? Als ik binnenkom probeer ik de sfeer te voelen, niet zweverig bedoeld, maar is er een sfeer van opluchting, boosheid of verdriet. Dat is de reden dat ik eerst vraag hoe het met de aanwezigen gaat. Wat hebben ze meegemaakt? Daarna gaan we samen kijken wat de wensen zijn, begraven of cremeren? Welke locatie past bij de familie? Een aula, kerk of liever informeel thuis of toch in het favoriete restaurant? Er is veel mogelijk.

Wensen

In het eerste gesprek probeer ik mij een voorstelling te maken van de overledene. Wat was het voor iemand? Hield deze van sport, kunst of van de natuur? Dan is het de kunst om een persoonlijke kaart te maken, echt iets wat bij de overledene past. Is een kist passend bij diegene of liever een mand of een wade? Er zijn verschillende mogelijkheden van vervoer: een rouwauto, een rouwbus waar het gezin in mee kan, met de fiets, op de motor met zijspan, een elektrische auto, een mini of met eigen vervoer.

Sommige mensen vragen of ik een rituelenboek heb, het antwoord is nee. Rituelen komen tot stand samen met de familie. Wat willen ze laten zien, wat past bij het gezin? Natuurlijk denk ik met de familie mee om het afscheid heel persoonlijk te maken.

Ik zie u denken, wat een beslissingen moeten er genomen worden. Een voorgesprek is altijd mogelijk om dan samen te sparren over de mogelijkheden. Het is fijn dat de wensen dan in een verslag komen te staan. Dit document kan in de loop van de tijd altijd aangepast worden. Als de familie hierom vraagt kom ik even een kop koffie doen om te kijken of de wensen nog up-to-date zijn.

De laatste reis

Vakanties worden ver van tevoren gepland, dus het is ook goed om de laatste reis te bespreken. Ik wens u nog een mooi leven.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06