Briefjes voor oma

Opbaring thuis

Oma Dien had jaren voor opa Max gezorgd. Ze vond het vreemd om nu, dat opa was overleden, zo plotseling afscheid te moeten nemen. Oma vroeg aan mij of opa toch naar een uitvaartcentrum moest? Ik vertelde haar dat dat niet nodig was. Samen liepen we door het huis. Bij de voordeur opende ik een deur waarachter een klein kantoortje zat. Samen ruimden we het smalle bureau even op. Het bureau diende nu als bloementafel. Tegen de andere wand kon de kist staan met een lage rand, zo kon oma Dien bij Max zitten als ze daar behoefte aan had en makkelijk zijn hand aanraken. Daarnaast kon nog makkelijk een stoel staan. Ik vertelde oma dat ze mij altijd mocht bellen, ook midden in de nacht als het niet goed voelde.

Afscheid nemen van opa Max

Dagelijks kwam ik even bij haar langs om te kijken. Daar zat oma aan de koffie bij haar man. Zo kon ze op haar eigen tempo afscheid nemen van Max. Na 7 dagen nam ze met een dikke zoen op zijn voorhoofd afscheid van hem en sloten we de kist. Het was goed zo.

Buiten wachtten de kleinkinderen om opa naar de auto te dragen door een erehaag van familie. De buurvrouw zwaaide veilig ons achter het raam uit.

Na de uitvaart

Na de uitvaart bleef oma alleen achter. Zoon Jan en dochter Sonja wisselde elkaar om de dag af met een bezoekje aan hun moeder. Als ze niet kunnen komt een van de kleinkinderen langs. Begrijpelijk, maar wel vervelend vinden ze dat oma maar één persoon per dag mag ontvangen.

De gekleurde briefjes

Eén van de kleinkinderen had iets geniaals bedacht. Iedereen van het gezin heeft een aantal briefjes geschreven. Elke dag mag oma een briefje uit de glazen pot pakken. Kleindochter Maria schreef dat ze oma de liefste vrouw vindt en op een ander briefje nodigde ze oma uit om voor haar te koken. Kleinzoon Jort had op zijn briefje geschreven dat hij een tafeltje gaat maken voor de urn van opa. Andere kleinkinderen nodigden oma uit voor een heerlijke schoonheidsbehandeling, een bezoek aan de beeldentuin of aan de Zaanse Schans, oma mag kiezen. Oma liet mij tijdens het nagesprek nog een briefje lezen van kleindochter Janneke. Zij kwam, zodra oma haar briefje had opengemaakt, een mooie vaas met oma’s lievelingsbloemen brengen. Ook werden op de andere briefjes mooie herinneringen aan opa geschreven.

Zodra oma ‘s-morgens wakker wordt en aan de grote tafel zit met een broodje en een kopje koffie kijkt ze naar de glazen pot met gekleurde briefjes. Ze geniet van de liefde van haar kinderen en kleinkinderen. Er verschijnt een grote glimlach op haar gezicht. Zo proberen ze oma in deze tijd te helpen.

Daarna schrijft oma haar belevenissen in het boek rouw is … werken. Zo worden er weer nieuwe herinneringen gemaakt.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06