Beslissing in eigen hand? Deze keer wil ik u iets vertellen over euthanasie.

Euthanasie

Stel, uw situatie is uitzichtloos. Er is geen kans op herstel en de pijn is ondraaglijk. In zo’n situatie kunt u, mits u dit vooraf goed heeft vastgelegd, de regie in eigen hand nemen.

Zo ook vader Hubert. In een eerder stadium had hij, na diverse gesprekken met zijn vrouw, zijn arts en andere direct betrokkenen, een euthanasie verklaring laten opstellen. Hierin stond bijvoorbeeld hoelang hij behandeld wilde worden ingeval van een coma en onder welke omstandigheden hij uitsluitend een behandeling wilde gericht op pijn en ongemak. Maar zover kwam het niet. Vader Hubert koos er, in goed overleg met zijn arts, voor om op een voor hem speciale datum afscheid te nemen van dit leven. Hij schreef zelf zijn speech, selecteerde de locatie en muziek, regelde samen met zijn uitvaartbegeleidster de borrel achteraf.

De speciale dag breekt aan

’s Middags luistert vader Hubert naar zijn favoriete muziek en doet hij zelf de rouwkaarten in de brievenbus. ’s Avonds geniet vader Hubert van een speciaal bereide maaltijd vergezeld van een heerlijk glas wiskey met een dikke sigaar toe. Na dit toetje komt de huisarts die alles nog eens duidelijk uitlegt. Op de achtergrond speelt intussen een harpenist en met zijn laatste drankje in zijn hand proost hij nog één keer op het leven. Rustig valt hij in slaap en langzaam verdwijnt het leven en de pijn uit zijn lichaam.

De volgende morgen treffen familie, vrienden en kennissen een bijzondere rouwkaart op de mat. Een kaart met een laatste vingerafdruk van vader Hubert.

Het moment van afscheid nemen na een weloverwogen beslissing om euthanasie toe te passen

Dit is voor iedereen anders. De een wil dit liever alleen met de arts doen, de ander in het bijzijn van de naaste terwijl het ook een keuze kan zijn om omringd door vrienden en familieleden uit het leven te stappen. In de meeste gevallen kiest u zelf het moment van euthanasie.

Als uitvaartbegeleidster proberen we in overeenstemming met de client dit moment zo ‘mooi’ mogelijk te maken.  Dit kan in stilte of juist met zijn/haar favoriete muziek.

Boek

Vader Hubert heeft zijn verhaal opgeschreven in een persoonlijk boekje. Mocht u na het lezen van dit verhaal het boekje willen lezen, neem dan contact op met Ligthart Uitvaartzorg.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06