Afscheid bij leven

In de 14 jaren dat ik uitvaartverzorgster ben, ben ik nog steeds onder de indruk van de mooie gesprekken met families. Iedere uitvaart is uniek, iedere overledene heeft zijn of haar eigen levensverhaal. Ik heb de mooiste speeches mogen aanhoren. Mensen verrassen zichzelf daar vaak in. Het verwoorden van wat iemand voor je heeft betekend, omschrijven wat iemand uniek maakt, de woorden geven mooie en persoonlijke herinneringen. Ik blijf het boeiend vinden om naar te luisteren.

Het verhaal

Laatst hoorde ik een verhaal. Moeder las altijd het weekblad de Libelle en als eerste het verhaal uit het dagboek van Anne-Wil. Dochter Stefanie kreeg op het sterfbed haar eigen abonnement op dit weekblad. Op de dag van de uitvaart haalde Stefanie een Libelle uit haar tas en liep naar de katheder voor haar speech. Ze had een verhaal over haar moeder geschreven als een verhaal uit het dagboek. Zo mooi en persoonlijk. Iedereen zag haar moeder zitten met een kopje thee en de Libelle op haar schoot. Vaak schiet ook door m’n gedachte: wat jammer dat de persoon waar het om gaat deze woorden niet persoonlijk heeft mogen aanhoren.

Het einde in zicht

Als je weet dat het einde in zicht is kan je er ook voor kiezen om een afscheidsfeest te organiseren met je dierbare familie, vrienden en bekenden. Je maakt dan zelf je muzieklijst, je regelt de hapjes en drankjes zoals jij dat zelf wil. Iedereen kan dan nog iets tegen je zeggen wat voor diegene belangrijk is om te delen. Mooie herinneringen en foto’s. Het wordt een samenzijn om goed op terug te kijken. Jij als levend middelpunt.

Afscheid nemen bij leven kan heel belangrijk zijn. Samen praten en luisteren naar wat er is geweest, herinneringen samen koesteren en de persoon waar het om gaat, daar zelf ook bewust van laten genieten.

Je hoeft niet te wachten tot iemand dood gaat om hem of haar te memoreren.
Doe het bij leven want soms duurt het leven maar even….

Na de uitvaart krijgen nabestaanden het werkdagboek ‘Rouw is…. hard werken’. Alles om woorden te geven aan het rouwproces waar je of een dierbare inzit.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06