Wat hoort tijdens de uitvaart

De melding

In een familie is iemand overleden. Na een telefoontje rijden we zo spoedig die kant op. We luisteren naar de wensen en bieden een luisterend oor voor wat er speelt. Gezamenlijk gaan we de week door tot  de dag aan van de uitvaart aanbreekt. De familie gaat zenuwachtig nog een keer naar het toilet, nemen de speech nog evendoor en samen bekijken we de aula.

Nu moet mij even iets van het hart. 

Al geruime tijd valt het mij op dat het in de ontvangstruimte vaak een drukte van belang is. Soms moet ik mijn stem verheffen om aandacht te vragen en stel regelmatig de vraag of men hun mobiele telefoon uit willen zetten. Vele mensen duiken hun tassen in om dit te doen.

De uitvaart begint

Vandaag was de familie al in de aula en het eerste muzieknummer werd ingezet. U moet weten dat de familie veel moeite heeft gedaan om mooie en passende muziekstukken uit te zoeken. Vriendelijk verzoek ik de mensen om naar binnen te gaan. Al vaak valt het de aulamedewerkers, de gastvrouwen en mij op dat mensen druk pratend de aula binnenkomen. Pratend en lachend over het weekend of wat ze zoal hebben meegemaakt. Sommigen zijn zich blijkbaar niet bewust van de muziek of de ruimte die ze betreden. We vragen opnieuw of ze in stilte willen binnenkomen, maar hun gesprek is erg belangrijk.

Ook tijdens de dienst, terwijl mooie woorden worden gesproken door familie en vrienden zijn er mensen er niet met hun volle aandacht bij zijn. Dat mag natuurlijk, maar dan vraag ik mij wel eens af waarom deze mensen toch komen. Helaas ging er vandaag toch weer een telefoon af tijdens een prachtig ingetogen nummer.

Na de plechtigheid heerst er in de koffiekamer een sfeer van ontlading. Herinneringen worden opgehaald en dat is fijn.

Even met jullie delen

Door deze ervaring met jullie te delen, wil ik jullie bewust maken wat bovenstaande voor een effect op nabestaanden kan hebben. Ik wil jullie vragen om rekening te houden met mensen in de zaal die in een emotionele en zware periode zitten. Voor hen zou het fijn zijn als daar rekening mee wordt gehouden en respect naar hen en de familie wordt getoond.

Dank daarvoor.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06