Wat hoort er bij een uitvaart: in stilte binnenkomen of al pratend?

Mag het wat stiller?

Al eerder schreef ik een blog over of het gepast is om tijdens het betreden van de aula al pratend over het weekend of enthousiast die ene oom begroeten die je al zo lang niet meer hebt gezien. Voor het begin van de plechtigheid vraag ik altijd om de mobiele telefoon geheel uit te zetten of op de vliegtuigstand zet zetten.  Helaas ging er nog een telefoon af, inclusief harde rockmuziek als ringtone, dwars door de uitvaartmuziek heen. Van de zenuwen liet die vrouw de telefoon ook nog vallen.’’

Navraag bij collega’s

,,Ligt het nu aan mij, of zijn mensen echt lawaaiiger, vroeg ik me al langere tijd af. Eerst dacht ik: dit is mijn eigen irritatie, laat het gaan. Maar toen ik het gesprek aanging met medewerkers van meerdere crematoria in Noord-Holland hoorde ik dat zij het ook merken. En toen ik van nabestaanden hoorden dat zij het wel rumoerig vonden tijdens de dienst, dacht ik: ik moet er nu wat aan doen.’’ Dus schreef ik een stuk in een huis-aan-huisblad en plaatste een blog.

Praten bij binnenkomst van het gebouw en na de dienst in de koffiekamer is geen probleem . Het gaat om het moment daartussen, vanaf het betreden van de aula waar de dienst plaatsvindt. ,,Dan moet het gewoon stil zijn. Nabestaanden hebben de rust nodig om zich voor te bereiden op hun speech en er is vaak veel aandacht besteed aan de muziek. Het is niet leuk als mensen daar doorheen praten.’’

Kinderen tijdens uitvaart

Het is natuurlijk geweldig als (klein)kinderen mee komen naar de uitvaart. Dat is niet mijn reden van deze oproep, laat dat duidelijk zijn. De dood hoort bij het leven en dan is het goed om kinderen hierop voor te bereiden. Ook al pratend over de foto’s die men net heeft gezien tijdens de dienst, dat is heel begrijpelijk. Na de plechtigheid heerst er in de koffiekamer een sfeer van ontlading. Herinneringen worden opgehaald en dat is fijn.

Als mensen bijvoorbeeld een korte  broek aandoen naar een uitvaart denk ik: zou ik niet doen. Maar als diegene zich daar prettig bij voelt, bijvoorbeeld omdat de overledene ook altijd korte broeken droeg, wie ben ik dan om daar iets van te vinden? Daar zal ik nooit wat van zeggen.’’

Ik heb lang nagedacht of ik hier aandacht voor wilde vragen. ,,Want het kan ook verkeerd vallen. Toch doe ik het, in het belang van nabestaanden.’’

Even met jullie delen

Door deze ervaring met jullie te delen, wil ik jullie bewust maken wat bovenstaande voor een effect op nabestaanden kan hebben. Ik wil jullie vragen om rekening te houden met mensen in de zaal die in een emotionele en zware periode zitten. Voor hen zou het fijn zijn als daar rekening mee wordt gehouden en respect naar hen en de familie wordt getoond.

Waarom ga je naar de uitvaart?

,,Bedenk gewoon goed waarom je naar zo’n uitvaart gaat. En als een dienst niet bij je past, kan je ook op een andere manier steun betuigen door een kaartje of bloemetje te sturen.’’ Of kom na een paar weken even langs om te vragen hoe ze de dag zijn doorgekomen, een keertje voor hen koken kan ook een optie zijn.

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Telefoon: 075 – 75 03 271
Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06