Vegan uitvaart

Margriet

Voorgesprek

Vele vragen hebben we al gehad, maar de afgelopen maand vroeg de familie om een vegan uitvaart. Trudi zou binnenkort komen te overlijden en ze wilde graag alles met mij doornemen.

Samen aan tafel sparden over wat wel en niet mogelijk was. Een mooie mand van wilgentenen dat lijkt op een bootje. Niet te veel voetsporen over de wereld, maar Noord-Hollandse wilgen. Er worden bij de leverancier manden gemaakt van de wieg tot het graf. Ze vlechten met wilgentenen die ze deels zelf telen. Deze manden worden niet met zijde bekleed, maar met een wade van ongebleekt katoen.

Het was fijn dat haar dochter veel verstand had van veganhapjes-en broodjes en zij kent een goede cateraar die weet hoe ze het moet bereiden en waar geen dierlijke producten of ingrediënten in zitten. Steeds vaker worden er gezonde hapjes gevraagd.

Gelukkig konden we aan alle wensen van de familie voldoen. En zo hebben wij ook veel bijgeleerd.

De uitvaart naderde

Iedereen werd gevraagd om in plaats van een bloemstuk één onverpakte bloem mee te nemen. Deze mochten ze in een bloemenband steken die om de mand was gespannen. Het geld dat mensen uitspaarden voor een bloemstuk konden ze doneren aan Warchild. Dat was een van de goede doelen waar Trudi achterstond.

Met Peter en zijn gezin bespraken we de uitvaart. Hij wilde zelf het levensverhaal van zijn vrouw vertellen. Trudi had een zeer gevarieerde smaak van muziek.

In het crematorium plaatsten we de mand in het midden en we plaatsten stoelen rondom de mand. Zo omarmden we Trudi. Peter vertelde het levensverhaal in periodes en eindigde elke periode met een passend muziekstuk en er werden foto’s getoond uit bij deze periode. Zo werd ook deze uitvaart een persoonlijke en warme uitvaart.

Na de uitvaart

Na de plechtigheid hebben we zakjes met margrietzaden in verschillende kleuren uitgedeeld. Zo konden de belangstellenden later nog aan Trudi denken.

In de lounge kwam iedereen samen en werden voorzien van veganhapjes en gezonde sapjes.

Na de uitvaartplechtigheid haalden we de bloemen uit de band en zetten deze thuis bij Peter en de kinderen in vazen. De kinderen plaatsten de foto van hun moeder erbij met een kaars en zo is het een mooi gedenkhoekje geworden.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06