Van voorgesprek naar de uitvaart, regie in eigen hand

Voorgesprek

Twee maanden geleden had ik een voorgesprek met de familie Mandenmaker. Vader Tom zou komen te overlijden. Ik schreef zijn wensen op. Na het gesprek had ik de enveloppen aan de familie gegeven, want Tom had de wens om deze zelf schrijven. Het ontwerp van de kaart had ik gemaild. Tom wilde graag zelf de regie over zijn uitvaart hebben.

Voorbereidingen voor de uitvaart

Op de voorkant van de kaart stond een foto van Tom in de stralende zon in zijn geliefde tuin, met naast zich zijn oranje koffer voor zijn laatste reis. Al lachend om dit toch wel hilarische moment, zwaaide hij ons tegemoet. Daar hebben we een filmpje van gemaakt. Toen Tom dit zag, zei hij meteen: “Zo wil ik herinnerd worden: met een daverende lach zwaai ik de mensen uit”.  Wat een prachtige energie had deze lieve man. We bespraken zijn muziekkeuze. Tom zijn wens was om de plechtigheid te eindigen met de muziek van the Cats the end of the show met als klapstuk het zwaaiende filmpje.Zijn kinderen vonden het moeilijk, maar ze hielden zich goed. Zo was hun vader. Altijd in voor een grap. Het zou een dag worden met een lach en een traan.

Verjaardag

De dag naderde van Tom zijn verjaardag. Wat geef je een man die gaat sterven? Doos sigaren, fles wijn? Tom had aangegeven dat hij de een mand wilde. De kinderen bespraken met hun vader dat ze het een mooi idee vonden om hem een laatste huis te geven. Een stoere mand werd er uitgekozen. Dit paste echt bij hem.

Uitvaart

De uitvaart verliep zoals we hadden besproken. Iedereen had een losse bloem meegenomen. Tijdens een muziekstuk heb ik de belangstellenden uitgenodigd om deze bloem in een bloemenband te steken. Zo werd het een mooie bloementuin om zijn mand. Het laatste muziekstuk werd ingezet en het filmpje van een zwaaiende Tom spatte van de beeldschermen. Iedereen liep met een grote glimlach langs de mand naar de koffiekamer. Ik hoor Tom zeggen: “Zo, geen treurig afscheid en iedereen gaat met een lach aan de fris of wijn om het leven te vieren”.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06