Pittig gekruide uitvaart

Vader Dick hield erg van koken. In zijn werkende leven was hij altijd druk, maar op de eerste zondag van de maand kookte hij. Het hele gezin kwam dan in de middag bij elkaar. Samen borrelen in de tuin of op de veranda met de heater aan. Het was vaste prik. Mocht je niet kunnen, geen probleem het ging altijd door.

Op vrijdagavond kwamen de kookboeken op tafel en samen met moeder Truus, die een lekker wijntje had ingeschonken, namen ze het menu door. Zaterdag samen naar de markt voor de verse ingrediënten en de laatste boodschappen werden gehaald in de supermarkt.

De familie op zondag

Als je zondag de keuken binnenkwam rook het al heerlijk. Elke gezin moest iets lekkers meenemen voor bij de borrel. Heerlijke humus met pesto of een gekruid goedje met wortel en pompoen of “gewoon” een toastje met diverse kaasjes of een lekker zak chips.

Rond de klok van 3 uur druppelde de familie binnen. Hoop kabaal van stemmen, voetballende kleinzonen-en dochters die al appent binnenkomen. Zodra je binnenkwam wierp je even een blik in de pan of in de oven, de gekruide geur van tijm, oregano, rozemarijn en marjolein kwam je tegemoet. Daar kon de familie zich al een hele week op verheugen.

Onder het genot van een wijntje en wat lekkers werden alle nieuwtjes gedeeld. Vader stond af en toe op en roerde dan even in de pannen. Vader Dick keek genietend naar buiten naar zijn gezin. De kinderen dekte de tafel en rond de klok van 19.00 uur zaten ze aan tafel. De familie smulde van de heerlijke maaltijd wat met liefde was gemaakt en dat proefde je zeker.

En dan….

Begin dit jaar ging het wat minder met vader. De familie kwam om de beurt dagelijks over de vloer om nu voor vader te zorgen. Helaas moesten ze van de week afscheid van hem nemen.

De pittig gekruide uitvaart

Bij het eerste gesprek met het gezin kreeg ik het maandelijkse familie ritueel te horen. Ik vertelde hen dat de kruiden en het eten centraal kon staan tijdens de uitvaart. In plaats van bloemen werden de kruiden tijdens de dienst op de kist gelegd en als afscheid werd er geproost op zijn leven met een goed glas wijn.

Vader had als wens om pittig gekruid de oven in te gaan. Moeder, de dochters en zonen gingen na de plechtigheid mee naar de ovenruimte. Daar werd de kist besprenkelt met wijn, nog een laatste pittige peper en natuurlijk de knoflook mocht niet ontbreken. Zo nam het gezin afscheid van vader. Na dit ritueel hebben ze thuis bij moeder samen een heerlijke maaltijd gekookt en op gepaste wijze in de tuin aan de grote tafel genoten zij. Met elkaar haalden ze herinneringen op aan de lieve, gekke en stoere vader en opa.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06