Het sprookje van het dansende meisje

Voorgesprek

Soms kom je bij een familie thuis en staat er een mooi tafereel in een hoekje van de kamer. Een openstaande schelp, dansschoenen, een masker en een mooie zijde sjaal. Dat zet je aan het denken en dan kan het soms zijn dat we een sprookje vertellen tijdens de uitvaart.

Er was eens een lief meisje

Geboren hier heel ver vandaan. Ze werkte hard. Maar een verdriet dat ze haar hele jonge leven al met zich meedroeg maakte haar leven zwaar. Zwaarder dan al het werken van een heel jaar bij elkaar. Het meisje besloot het geluk te zoeken. Ze dacht bij zichzelf. ‘Wat maakt mij blij?’  Ze wikte en woog en voelde na in haar hart wat haar vreugde zou schenken en haar verdriet naar de vergetelheid zou voeren. En toen wist ze het. En na lang nadenken was ze eruit.

Van haar spaargeld kocht ze een paar prachtig mooie zwarte met zilveren stippen versierde dansschoenen en een gouden masker. Want dansen, daar werd ze gelukkig van.  Ze danste rondjes op haar schoenen en danste haar verdriet weg. Voor het eerst voelde ze zich gelukkig!

Het meisje danste nooit voor de wereld.

Zodra er iemand haar binnenkwam was ze onherkenbaar door het masker dat ze op had. Nee, de vreugde van het dansen was alleen voor haar bestemd. Op een dag kwam oma onverwachts binnen en zag haar kleindochter stralend van geluk dansen.  Het ontroerde oma om haar zo te zien. Ze bedacht zich geen moment en zocht in haar dekenkist die prachtige mooie paarse lap stof om een mooie sjaal voor haar kleindochter te naaien. Niet lang daarna ging oma weer bij haar kleindochter langs. Deze keer zag ze haar niet dansen. Haar lieve meisje had hard gewerkt en zat stil in een hoekje. Toen oma haar de sjaal gaf was haar kleindochter zo blij dat alle vermoeidheid op slag verdween en samen dansten ze de kamer rond.

Jonge vrouw

Na jaren van hard werken besloot het lieve meisje, dat inmiddels een jonge vrouw was geworden het geluk in een ander land te zoeken. Ze verliet haar familie en trok de wijde wereld in. Met haar attributen die haar deden dansen en vrij zijn had ze het vertrouwen gekregen dat het geluk ergens op haar wachtte. Hoewel het afscheid Oma zwaar viel, gunde die haar kleindochter het beste in het leven. Tot diep in de nacht werkte ze aan het afscheidscadeau om aan haar lieve kleinkind te geven. Toen de dag van ‘afscheid nemen’ was aangebroken zei ze: ‘ Lief kind, het geluk is er ook voor jou. Omring je zelf met lieve mensen die zien wie je bent en als je die gevonden hebt, pas dan mag je dit cadeau uitpakken.’

Verhuizen

Vol goed moed vertrok de jonge vrouw naar den vreemde. Eenmaal In het land aangekomen, waar ze haar geluk zou zoeken, moest ze alles opnieuw leren: de taal, andere mensen en gewoontes en meer. Maar een ding bleef hetzelfde: het dansen, dat was haar eigen en dat had geen aanpassing nodig. Eindelijk vond ze rust in haar eigen woonruimte. Zo nu en dan miste ze haar oma en haar vaderland en alles wat altijd zo vertrouwd was in haar leven, maar ze had haar godsdienst en haar diepe geloof dat haar troostte en later vond ze een uitlaatklep in schilderen van krachtige mensen, zoals zij zelf ook krachtig was. Ze schilderde en leefde met moed en vol passie, met alle liefde uit haar hart.Het werken en schilderen beheerste haar leven.  Er kwamen steeds meer lieve mensen in haar leven en de behoefte aan het dansen raakte op de achtergrond evenals haar verdriet. Maar ze vergat de moeilijke tijd in haar leven niet.

Altaar

Ze maakte een klein altaar in haar kamer waarop de dansschoenen met glimmende steentjes stonden en het gouden masker.  Het masker hoefde ze nu niet meer te dragen. Ze mocht zijn wie ze was. Alleen de langwerpige schelp met de mooie diamant erin bleef dicht. Op een dag stond ze voor de spiegel en zag dat ze ouder was geworden. Ze dacht terug aan haar leven zoals die ooit geweest was en waar de dansschoentjes en haar masker getuigen van waren. Het lieve gezicht van haar Oma verscheen weer voor haar en opeens herinnerde ze zich het cadeau wat ze van Oma had gekregen. Ze had haar belofte gehouden en het niet opengemaakt. Het lag nog stil te wachten boven in haar kast.

Cadeau uitpakken

Nu was de tijd aangebroken om het cadeau uit te pakken. Het papier rook wat muf van alle jaren dat het onaangeroerd had gelegen. Met trillende handen maakte ze het pakje open en nam de prachtige, met pareltjes afgezette witte jurk in haar handen. De jurk, die haar Oma met zoveel liefde voor haar had gemaakt, deed haar huilen van geluk en deed haar het gemis van haar Oma weer zo voelen. Maar ze voelde zich heel!  Ze trok de mooie jurk, de glimmende dansschoentjes aan en deed de paarste sjaal om. Het masker had ze niet meer nodig. Ze kende zichzelf en had zich verzoent met haar verdriet en haar verleden. Ze danste en danste de hele dag en de hele nacht door. Ze danste zich vrij de wereld in.

En toen gebeurde er iets wonderlijks. Op haar altaartje lag ook een schelp, die tot dan toe dicht was gebleven. Maar nu, nu er zoveel liefde en vreugde in de kamer hing ging ze open en gaf haar geheim prijs. Ze liet een schitterende diamant zien. Het was alsof de diamant zei: Ik vertegenwoordig de essentie van de vrouw met de dansende schoentjes.

Het lieve meisje, werd een jonge vrouw, groeide op en werd ouder tot ze op een dag afscheid moest nemen van het leven.

Maar werd en word nooit vergeten. De mensen herinneren haar als een warme stralende zon en men dacht aan haar fonkelende passie die kon schitteren als de sterren in de nacht. Als een diamant: zeldzaam en kostbaar in haar liefde, moed en kracht. Ja, dat was ze, sterk en fonkelend als een diamant. Ook al is ze niet meer bij ons, zo zal ze nog altijd in onze harten blijven.❤️❤️

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06