Een uitvaart in de huidige situatie: Minder mensen, meer verbondenheid

Een inkijk in het leven van een uitvaartorganisatie:

 

Zondagochtend vroeg werden we gebeld door de familie. Moeder Sonja was in het ziekenhuis overleden. We mochten haar van de afdeling ophalen. Ik belde de chauffeur van de rouwauto uit zijn bed en sprong zelf onder de douche. Samen gingen we richting het ziekenhuis.

Helaas, door de huidige situatie konden we niet samen met de familie hun moeder wassen en aankleden. De dochters deden het zelf en wij adviseerden op afstand. Zo konden we met elkaar de 1,5 meter afstand waarborgen.

Na de verzorging brachten we moeder naar huis en bespraken we onder het genot van een kopje thee de uitvaart. Meteen vertelden de dochters dat moeder dol was op de natuur. Haar tuin stond vol met bloeiende bloemen en planten. Een lege stoel stond nog symbolisch in het midden van de tuin.

 

Bezoek aan de begraafplaats

Dinsdag gingen we langs de begraafplaats om een mooi plekje voor Sonja uit te zoeken. We kozen een zonnig plekje uitkijkend op een weiland. Ze moest dan wel andersom in het graf, maar ook dat is mogelijk.

De kerk bij de begraafplaats is anders dan anders. Voor de ceremonie is een kleine ruimte beneden en een grote ruimte boven. De steile trap is dan wel een uitdaging. Gezamenlijk kwamen we op het idee om de plechtigheid buiten te organiseren. Vlakbij het uitgekozen graf was een geschikt stukje natuur. Ook de muziek moest buiten worden verzorgd. Dat bleek geen probleem. Alles zat mee, ook het weer zag er goed uit. Het zou een stralende zonnige dag worden.

 

Dag van de uitvaart

Zaterdag was de uitvaart. Vroeg in de ochtend hebben we met een meetlint 30 stoelen geplaatst, zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar kon zitten. Gezinnen mogen wel naast elkaar. We hadden de mensen die niet bij de uitvaart konden zijn, gevraagd om een erehaag te vormen. Collega’s van Sonja en ook vele vrienden, buren en bekenden van de familie stonden in de haag. Het was een mooi en indrukwekkend lint van mensen. Rijdend door deze laatste groet van bloemen en mensen kwamen we aan op de begraafplaats. De familie droeg de kist naar de aangegeven plaats terwijl haar muziek speelde.  De aanwezigen konden allemaal op gepaste afstand rondom Sonja zitten. In de natuur en omringd door bloemen, bijen en vogels gaven we met elkaar gehoor aan haar laatste wens. Het gezin kijkt terug op een warme uitvaart.

Minder mensen bij een uitvaart doet niets af aan de verbondenheid. Het gaat nu echt om de intensiteit van het afscheid nemen.

Uitvaart in de natuur
Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06