Die lieve, leuke tante Ans

Afscheid van je artistieke tante? Dat kan niet anders dan anders dan anders zijn. Dat wist ik wel zeker. Samen met oom Hans – hoe hebben zij elkaar zo weten te vinden – en Mariëtte, de andere lievelingsnicht van tante Ans gaan we in gesprek. Niet heel vrolijk maar zeker niet al te verdrietig. Daarvoor is tante Ans’ leven te rijk en uitbundig. En zal haar overlijden te voorzien en pijnloos zijn.

 

Hoe dan wel?

We wisten al snel wat we niet wilden; geen statig en standaardgedoe. Maar wat dan wel? Had Ans daarover zelf wel al eens over nagedacht? Dat niet. Ze leeft echt in het nu. Maar nu was toch het moment aangebroken waarop wij dat wel moesten bepalen. Want dat staat voor Ans als een paal boven water; dat wil zij samen met ons doen. Goed, wat maakt haar echt blij en gelukkig? Haar kunstverzameling, exposities bezoeken, reisjes met de camper samen met Hans door heel Europa, haar twee lievelingsnichtjes. En dat dan vertaalt naar een afscheid. Thema kunst staat al snel bovenaan het verder nog maagdelijke witte papier. Als er iets is waar zij niet van houdt, is het wel wit papier. Veel te saai. Op haar to-do-lijstje staat als nummer één kaart ontwerpen; veel kleur en met favoriet kunstwerk erop.

 

Kan dat echt?

Een dienst in een galerie. Zou dat kunnen? Zij in een prachtig gewaad op een opbaarkunstwerk naar ontwerp van één van haar lievelingskunstenaars pontificaal middenin een expositie van de kunstwerken die zij in hun leven hebben verzameld. Prachtig! Ans is helemaal enthousiast. Alsof ze een gezellig feestje organiseert. En niet haar eigen afscheid aan het orkestreren is. De gedachte aan een eigen expositie brengt een uitgelaten vrolijkheid teweeg. De lieverd. Hans en Ans komen al heel wat jaar bij een galerie in Alkmaar. Met die galeriehoudster hebben zij een fijn contact. Zij gaan haar vragen wat zij van dit idee vinden. En of zij dan ook het inrichten van de expositie samen met Ans wil voorbereiden.

 

Bonte stoet

Advies en hulp bij het realiseren van onze ideeën krijgen we natuurlijk. Want wij hebben geen idee waar je allemaal ook nog aan moet denken. En of wat Ans wil ook wel kan. Het is vervreemdend een afscheid te regelen, terwijl het nog niet zo ver is. Maar het is ook waardevol en bijzonder dit te kunnen doen samen met degene die je gaat missen. En op een manier die haar ondanks alles vrolijk stemt. Want Ans in een galerie is als een klein kind in een snoepwinkel. Omringd door kunst, begeleidt door klassieke muziek, vergezeld door al haar geliefden en vrienden. Zij ziet zich al gaan in hun hippie VW-camper van de galerie naar de begraafplaats. Gevolgd door een bonte stoet aan voertuigen; auto’s, busjes, motorfietsen, een bakfiets en misschien zelfs iemand op skates. Iedereen gekleed in iets fleurigs. Haar een handje gekleurd zand toewerpend als afscheidsgroet. Haar laatste rustplaats overstelpt met kleurige bloemen. Als alles ook zo lukt, kunnen we met een gerust hart “Dag lieve, leuke tante Ans” zeggen.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06