De glimlach

In de komende periode zal ik schrijven over een aantal uitvaarten of gebeurtenissen. De familie en in dit verhaal ook Marieke hebben mij toestemming gegeven om haar verhaal te vertellen.

Bespreking

Vandaag een ander verhaal. Wim zijn moeder was overleden, 101 is mevrouw Hoff geworden. We bespraken de uitvaart en ik vertelde Wim dat ik morgen weer terug zou komen om te kijken hoe het met hem en zijn gezin ging.

Wim zat in de woonkamer, zijn vrouw was even een paar uurtjes werken in de hospice en de kleinkinderen waren buiten aan spelen. Zijn zoon en dochter waren in de keuken, druk bezig met het schrijven van de enveloppen voor de kaart.

Wim vertelde over zijn carrière. Ik heb toestemming gekregen om zijn verhaal op te schrijven en met jullie te delen. Na jarenlang te hebben gewerkt met vele wisseldiensten ging Wim met pensioen. Na een paar maanden klussen in en rond het huis en bij zijn kinderen, begon Wim zich een beetje te vervelen.

Lang hoefde hij niet na te denken toen hij in de krant een artikel las over een nul uren contract bij een taxibedrijf. Het was even iets anders, maar door de diverse ritjes werd het boeiend. Soms moest hij eerst schoolgaande kinderen naar hun school brengen en daarna deed hij een ritje van moeder Jansen naar de pedicure.

Het verhaal van Marieke

Ook had Wim wel eens ritjes naar het ziekenhuis. Zijn klanten gingen voor onderzoeken, scans, gesprekken met de artsen of dialyses. Vaak praten de mensen tegen je alsof ze je al jaren kennen, vertelde Wim.

Net als een arts of begrafenisondernemer heb je geheimhoudingsplicht als taxichauffeur. Dan voelen de mensen zich vrij om even vanaf huis tot aan het ziekenhuis hun verhaal te doen. Soms begeleidt Wim ze naar binnen en wacht hij beneden totdat zijn klant weer terugkomt.

Ik vroeg aan Wim: “Welke rit is je bijgebleven?”. De tranen sprongen in zijn ogen. Hij vertelde mij een mooi verhaal over Marieke. Zij stapte op een ochtend in de auto met een beker koffie in haar hand. Stilzwijgend zat ze naast Wim tot aan het ziekenhuis. Vlak voordat ze de taxi verliet, vertelde ze dat ze voor een nacontrole naar de arts moest. Ze had borstkanker gehad en ze had beide borsten moeten laten verwijderen. Ze was gespannen. Wim liep samen met Marieke de hal in. Wim haalde een kop koffie en wachtte geduldig op Marieke.

De glimlach

Marieke kwam opgetogen de hal in en samen liepen ze naar de taxi. Marieke vertelde, toen ze op de snelweg reden, dat ze bij de arts voor de spiegel stond om zich uit te kleden. Zenuwachtig keek ze naar haar spiegelbeeld. Ze bekeek zichzelf goed in de spiegel en haar ogen bleven hangen op de plek waar eerst haar borsten zaten. Ze keek ernaar en zag de twee littekens, ze moest glimlachen en zag een lach in deze littekens. Wim luisterde aandachtig.

Wim vertelde verder dat hij een paar weken later Marieke weer tegen kwam in de supermarkt. Hij vroeg hoe het met haar was. Het ging gelukkig goed met haar. Ze had haar lichaam geaccepteerd. Ze vertelde dat als ze ‘s ochtends wakker werd en de gordijnen opzij schoof, ze elke dag tegen zichzelf zei: “Goedemorgen nieuwe dag”. Wat een sterke vrouw dacht Wim, dat ze zo positief in het leven stond ondanks haar verdriet en dat ze de littekens anders zag, als een glimlach die de wereld mooier maakte.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06