Corona maatregelen vanaf 12 januari 2021

corona bij uitvaart

Voor heel Nederland zijn regels opgesteld, op veel regels vormt de uitvaart een uitzondering; Ligthart Uitvaartzorg volgt de richtlijnen van het RIVM, het Uitvaart Crisisteam en de diverse gemeenten. Daarnaast kennen alle crematoria, begraafplaatsen en locaties hun eigen invulling en regels.

Binnen deze beperkingen doen we ons uiterste best om samen met de nabestaanden de uitvaart toch zo mooi mogelijk te maken. Wij komen gewoon bij u thuis om alles te bespreken. We nemen wel veiligheidsmaatregelen in acht d.m.v. gebruik van handalcohol en het houden van afstand. Indien er sprake is van corona zullen we dit met u bespreken om voor beide partijen zo veilig mogelijk alles te regelen.

De regels (vanaf 12 januari 2021)

 

Verzorging en opbaren

De verzorging van de overledene mag nog steeds worden gedaan door naasten (max 2 personen), in het bijzijn van het zorgteam. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Als het overlijden komt door Corona worden er uiteraard veiligheidsmaatregelen genomen en wordt de verzorging in principe gedaan door het zorgteam. Thuis opbaren mag, op bed, maar ook in een kist, mand of op een opbaarplank. Ieder uitvaartcentrum kent z’n eigen regels met een maximum aantal bezoekers in het pand.

Rouwvervoer en de erehaag

Meerijden in de rouwwagen mag weer, maar alleen met goedkeuring van de chauffeur en met een mondkapje.
In een volgwagen mogen 6 personen meerijden.

Er mogen 6 mensen dragen. Als er officiële dragers zijn, moeten dat er 4 – 6 zijn zonder familie.

Voor een erehaag zullen we toestemming vragen aan de gemeenten. Meestal is toegestaan van maximaal 100 personen, waarbij ieder op 1,5 mtr van elkaar moet staan.

Condoleance en materialen

Er mogen condoleance-materialen worden neergelegd, mits men eerst de handen desinfecteert. Wij zullen u hierop attenderen. Ook kan er gekozen worden voor condoleancebriefjes  welke met  met de rouwkaart zijn meegestuurd en waarbij  de genodigden deze meenemen naar het afscheid. Daar worden ze door de gastvrouw verzameld voor de nabestaanden.

Je mag elkaar helaas niet condoleren, omhelzen en troosten, het nieuwe gebaar voor condoleren is een hand op je hart houden. Iedereen moet (ook buiten) de 1,5 meter afstand in acht houden, behalve mensen uit 1 huishouding.

Op iedere locatie liggen mondkapjes. Wanneer er wordt gelopen, is een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wanneer er wordt gezeten, mogen de kapjes af.

Registratie

Op iedere uitvaartlocatie moeten de genodigden gegevens achterlaten.  Dit moet gebeuren volgens de AVG normen; de gegevens mogen alleen worden gebruikt voor onderzoek door de GGD en worden na 14 dagen vernietigd.  Op iedere locatie liggen nu registratie formulieren waarop alle aanwezigen hun volledige naam, telefoonnummer en mailadres moeten opschrijven. Naast de formulieren staan bakjes ‘nieuwe’ en ‘gebruikte’ pennen.

Aantallen

De regels wisselen rond het maximaal toegestane aantal mensen. Maar los van het toegestane aantal, moeten mensen ook 1,5 meter afstand kunnen houden.

Er geldt in de thuissituatie een maximum van  2 mensen, per keer, per dag, dat geldt ook voor een bezoek bij een thuisopbaring of bij een condoleance of afscheid thuis.

Er zijn maximaal 100 mensen toegestaan bij een uitvaart, mits het veilig is volgens de Corona regels en mensen zich registreren.

Als de condoleance op dezelfde locatie (geen horeca locatie) plaatsvindt als het afscheid, gelden hiervoor dezelfde regels. Er mag dan tevens een hapje en een drankje worden geserveerd. Maar als de condoleance op een andere locatie plaatsvindt, dan geldt een maximale groepsgrootte van 30 zonder catering!

Condoleance hapjes en drankjes

Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, is een nazit met een hapje en een drankje mogelijk. Er zijn echter wel restricties. Zo moet er een looproute worden aangehouden, mogen statafels alleen met krukken met moet iedereen echt zitten aan tafel. De familie komt langs. Het aanbod van drankjes en hapjes is soms beperkt.

De begraafplaats

Bij sommige begraafplaatsen mag er ook geen zand in het graf worden geschept. Wij sprayen alcohol op de handen van alle genodigden voor er een schepje zand wordt gepakt.

Vraag bij je uitvaartbegeleidster wat wijsheid is, maar houd er rekening mee dat we de komende tijd met vallen en opstaan moeten gaan leren hoe we de nieuwe regels gaan toepassen.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06