De ‘rechthebbende’ in geval van cremeren
Een rechthebbende is de persoon die opdracht heeft gegeven tot crematie. Deze persoon tekent de papieren van de aanvraag voor crematie en deze handtekening is een belangrijk identificatiemiddel bij het afhalen van de as. Deze persoon Is ‘eigenaar’ van de as en bepaalt wat er met de as gaat gebeuren. Hij of zij is tevens degene die het voor het zeggen heeft als er geen wens van de overledene bekend is.
Soms zijn er problemen binnen het gezin, dan is niet iedereen het eens met wat er met de as gaat gebeuren. Het is formeel zo dat de opdrachtgever beslist, maar de rechter zet in rechtszaken soms formaliteiten opzij. In rechtszaken tussen familieleden waarbij werd geprocedeerd over het verstrooien of het bewaren van as, koos de rechter altijd voor bewaren. Simpel: verstrooien kan later altijd nog; andersom niet.
Vaak is het beter om met elkaar te overleggen en geen overhaaste beslissingen te maken. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden, waarbij het best mogelijk is dat iedereen zich daarin kan vinden.
De ‘rechthebbende’ in geval van begraven?
De rechthebbende is in eerste instantie de persoon die opdracht heeft gegeven tot de begrafenis of bijzetting. Later kan dit ook een persoon zijn op wie de grafrechten zijn overgeschreven. De rechthebbende heeft de rechten en plichten die bij het graf horen: de grafrechten. De naam van de rechthebbende wordt vermeld in de graf akte. Hierin staan ook het grafnummer en de gegevens van de persoon (of personen) die in het graf begraven ligt/liggen. Na de begrafenis of bijzetting ontvangt de rechthebbende de graf akte van de gemeente.
Rechten van de rechthebbende
- Bepalen wie er in het graf begraven mag worden.
- Vergunning grafmonument aanvragen.
- Na verlening van de vergunning kan hij of zij een grafmonument laten plaatsen.
- De grafrechten verlengen.
- De grafrechten overdragen.
- Informatie opvragen over het graf.
Plichten van de rechthebbende
- Het graf onderhouden.
- Zorgen voor de bekendheid van actuele adresgegevens. Omdat dit nogal eens misgaat, vraagt de uitvaartondernemer tegenwoordig om het BSN nummer van de rechthebbende. Aan de hand van dit nummer kan de gemeente altijd de rechthebbende traceren.
Bron: uitvaart.nl