Als vader niet meer kan praten…

Het einde van Leonard naderde. De familie had een familiebijeenkomst gepland en mij gevraagd om langs te komen om de uitvaart te bespreken. Ik werd hartelijk ontvangen door moeder en dochter. In de kamer zaten de andere dochter en zoon aan de koffie, Leonard lag nog in zijn kamer op bed.  Het gezin vertelde dat Leonard ALS had en in het laatste stadium van zijn leven was gekomen. Hij had gekozen voor euthanasie en zou de week erna komen te overlijden. Het was een geliefde man, dus ze verwachtten veel mensen op de uitvaart (dit was nog voor de corona tijd). Het zou een bont gezelschap worden van familie, vrienden, buren en collega’s die allemaal nog steeds Leonard kwamen bezoeken.

 

Wensen

Leonard hield van het bos, het Hollandse landschap en de molens. De volgende dag zouden ze voor de laatste keer met het hele gezin naar het bos gaan. Gezien de diversiteit van het gezelschap tijdens de uitvaart kwamen we tot een ritueel. Het gezin zou mooie takken uit het bos meenemen en deze in een grote bak plaatsen. We bedachten kaartjes die met een rood lint aan de takken kunnen worden vastgemaakt tijdens de condoleances en de uitvaart. De takken verbinden ons met elkaar en alle mensen lopen als een rode draad door het leven van Leonard. Op de kaartjes konden de mensen herinneringen schrijven.

Toen we alles hadden besproken kwam Leonard uit bed. We vertelden hem wat onze ideeën waren. We lieten ook de kaart en de kist zien die we hadden uitgekozen. Op zijn spraakcomputer gaf hij aan dat hij zeer tevreden was. Hij vond het prachtig!

Ik nam afscheid van de familie en Leonard begeleidde mij naar de voordeur. Ik kreeg een dikke knuffel van hem en met een grote glimlach zwaaide hij mij uit. Ik zag hem in mijn achteruitkijkspiegel en moest even slikken, want de volgende keer is Leonard er niet meer.

Afscheid

Een week later kwam ik weer bij de familie. Leonard lag op bed. Samen met het gezin hebben we hem verzorgd en opgebaard. Saskia had twijfels of zij het lastig zou vinden als haar lieve man thuis zou blijven. Ik verzekerde haar dat zij mij altijd mocht bellen, ook midden in de nacht, als het voor haar niet goed voelde. Later vertelde zij mij dat ze elke ochtend bij haar man in zijn kamer ging koffiedrinken. Een heerlijk gevoel, dat ze niet had willen missen.

Uitvaart

De uitvaart was een mooie dag. Op weg naar het crematorium door het Hollands landschap stonden de wieken van de molen in rouwstand. Wat een mooi eerbetoon. Tijdens de dienst hebben we de mensen gevraagd om zich voor te stellen aan de buurman of de buurvrouw. Dat gaf een mooi saamhorigheidsgevoel in de zaal. In de koffiekamer werd nog lang nagepraat en werden herinneringen met elkaar gedeeld. Ook de kaartjes moesten geregeld worden aangevuld.

Geregeld wordt de doos met kaartjes en de rode draad gepakt om herinneringen te lezen. Dit geeft de familie veel steun.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06